Saturday, April 5, 2008

O mostra de viitor

alcatuita din 25 de posibilitati .

La sfarsitul catalogului,in dreptul fiecarui copil sunt datele parintilor.
Blazon sau stigmat. Copiii constientizeaza devreme diferentele sociale si se comporta in consecinta.
Exceptia clasei, un copil cuminte si timid. Poate datorita pantalonasilor mai scurti si a faptului ca nu a avut creioane si acuarele noi, e tinta constanta a unor colegi.Parintii-s separati si nici luati impreuna n-au cine stie ce functii. Deci, stigmat.
Intr-o pauza, dupa cateva imbranceli aplicate maruntelului, unor copii le vine o idee. Il scot cu forta din clasa, si in timp ce acesta, plangand, ii roaga sa-l lase sa intre inapoi, blocheaza usa si impreuna cu alti copii, hotarasc sa-i spuna doamnei ca baiatul a injurat-o.
Nu toti copiii sunt de acord, dar initiatorii sunt dintre cei dati cu un an mai tarziu la scoala, si au oarece autoritate. Altfel spus, tampiti, dar convingatori.

 Suava domnita, fire delicata si romantioasa, la aflarea vestii, il ameninta pe copil cu nota scazuta la purtare.
Acesta nu recunoaste insa o fapta pe care n-a comis-o, si incepe sa planga, dar degeaba.

 Hotararea e luata . Si pentru ca pedeapsa pare prea usoara, sau prea indepartata, il mai si separa de restul clasei cu o banca .
Nici urmatoarele zile n-au fost mai usoare pentru copil, desi colegii nu l-au mai necajit asa de tare. Doamna invatatoare, e decisa sa-l puna pe "ignore" pana cand va considera dumneaei de cuvinta. Se face ca nu-l vede cand ridica mana sa raspunda la intrebari, se face ca nu aude cand acesta o saluta. L-a radiat, gata!


Intr-o zi, o fetita povesteste acasa intamplarea. Mama acesteia, pune mana pe telefon si o suna pe invatatoare. Asa a aflat si ea ca de fapt, toata povestea fusese o inventie. Si ca 24 de copii se unisera impotriva unuia singur.

A urmat o sedinta cu parintii. 

Luata la intrebari, invatatoarea povesteste intamplarea. Sec. Cu o detasare voita, minimalizandu-si gestul, si scuzandu-i  pe micii vinovati. Pentru ca acestia, intamplator, sunt copiii celor mai bune prietene ale ei.
Mama baietelului este zdrobita. Abia acum intelege niste lucruri legate de comportamentul din ultimele zile ale baiatului ei.

Parintii baietilor care au inventat povestea, tac si stau incruntati.
O parte din parinti, tac si ei.

 Restul, adica cei care-si imagineaza ca in locul acelui baiat putea fi copilul lor, iau atitudine. Invatatoarea revine jenata asupra hotararii de a-l muta in alta banca, si recunoaste ca totusi, nu ar fi scazut copilului media la purtare.

Nu am privit niciodata cu ochi rai vreun copil, si nu credeam ca lucrul asta mi se va intampla vreodata .
Azi spun doar ca pentru toate e un inceput.

No comments: